Økonomien.dk

Søg
Close this search box.

Skatte-surt pga. billige boliglån

Ret din forskudsopgørelse og slip for et skattesmæk

Der er renteudsalg i Danmark og rigtig mange boligejere spare tusindvis af kroner på at omlægge, eller optage deres boliglån pt. Men som i så mange andre tilfælde, skal man ikke forvente at alt er guld og grønne skove når der er en generel tendens til at spare penge. Her løber man nemlig ind i noget som ikke alle har tænkt over.

Mange glemmer nemlig at rette til ift. Skat, når de omlægger deres boliglån. Her vil der jo være forskel i de renteudgifter man har på årsbasis og hvis man ikke får kalkuleret sin rentebesparelse ind i disse, kan det ende med at skattesmæk.

Rigtig mange danskere har fået meget lavere renter i 2015, men hvis man glemmer skatten, kan de lave renter faktisk ende med at give bagslag. Rådet lyder på at boligejere med nye billige lån, bør rette sin forskudsopgørelse til, således den lavere rente er beregnet ind i de årlige renteudgifter. På denne måde kan man undgå en ekstraregning fra Skat når 2015 bliver gjort op.

»Man bør gå ind og rette sin forskudsopgørelse, da den som udgangspunkt er dannet på baggrund af enten forskudsopgørelsen i 2014 eller årsopgørelsen 2013, og i begge de år, var renten højere, end den er i dag, siger skatteekspert Per Ørtoft Jensen, der er partner i revisionsfirmaet KPMG til tv2.dk.

Såfremt man undlader at rette talle til, vil man dermed have et højere fradrag pba. renteudgifterne, end man burde og sådan noget går ikke Skat’s næse forbi. Per Ørtoft Jensen mener således at man kan være sikker på et lille smæk fra Skat næste år, hvis ikke der bliver gjort orden i sagerne.

Du kan ende med at skulle betale 3.000 kroner ekstra

Hvis man besøger Nordea, får man samme smøre. I følge beregninger af Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, så er der faktisk en hel del penge på spil for den enkelte boligeje.

Det er på den anden side af 100.000 boligejere, som får tilpasset deres rente i april måned. For en god del af disse, kan ekstraregningen godt løbe op i 3.000 kroner.

»For et F1-lån på 1 millioner kroner betyder rentefaldet, at hvor renteudgiften lå på 15.440 kroner i 2013, som ligger til grund for forskudsopgørelsen, så kommer den kun til at ligge på 10.910 kroner i 2015. Reagerer boligejeren ikke, venter der derfor en skatteregning på 1.520 kroner, når året er omme.

F3 og F5 er dyrere

De boligejere som har enten et F3.lån, eller et F5-lån, har haft en endnu større rentebesparelse i år, hvilket betyder at deres skattesmæk og ekstraregning fra Skat, vil blive endnu højere, hvis ikke de får indberettet rentebesparelsen til Skat.

Her kan man ende med en ekstra skatteregning på over 6.000 kroner ved et lån på 2 millioner kroner, hvis man forholder sig passiv. Det kan altså dermed godt betale sig at få rettet sine tal hos Skat og dermed undgå et skattesmæk.

Ovenstående gælder naturligvis for alle boligejere der har fået lavere renter i 2015, så alle skal altså være vågne og sikre sig at tallene stemmer i forskudsopgørelsen.

»En lille gruppe af boligejere kan ligefrem forvente at få penge tilbage fra skat, når årsopgørelsen for 2015 er klar. Det drejer sig om boligejere med rentetilpasningslån, der har lagt det om til fast rente. I sådanne tilfælde vil langt de fleste nemlig have fået en højere rente, end den rente de havde på deres tidligere rentetilpasningslån, og det giver altså rullende mønt i hånden, lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Husk også difference renterne. Difference renterne kan trækkes fra i Skat allerede nu, så dem skal man også huske når man omlægger sig boliglån. Realkreditinstitutterne indberetter automatisk dine difference renter, men det bliver først gjort hvert år ultimo. Det kan således betale sig selv at gøre det allerede med det samme, for at få lidt ekstra penge mellem hænderne i form af et højere fradrag hver måned.

Bonus info:

I højere og højere grad, holder Skat øje med renteændringer og sikre dermed at skatten passer, uden at berettige Skat til at give dig et skattesmæk næste år. Skat begyndte dette i 2013 og udsender endda både en SMS og et brev til borgere hvor Skat mener at forskudsopgørelsen evt. er forkert.

Blandt andet indhenter Skat oplysninger om renteudgifter til banken, realkreditten og til studielåns renter. Sidst Skat sendte forslag ud til en ny forskudsopgørelse var i august 2014, hvilket fik konsekvenser for tusindvis af danskeres lønudbetalinger resten af året.

Kilde // TV2 Finans